Ce să vizitezi și unde să mănânci gustos în Cluj-Napoca

Acum doi ani (mai exact la sfârșitul lunii mai, 2018) am vizitat pentru prima dată Clujul. Peste jumătate de an am revenit într-o deplasare de serviciu, iar peste încă jumătate de an m-am și mutat aici.

Nu am prevăzut că peste un an și două luni de la prima vizită voi ajunge să și locuiesc la Cluj. Lucrurile au venit de la sine. Dar se spune că nimic nu e întâmplător.

Clujul este situat în Transilvania- o zonă extrem de frumoasă. Se vorbește multă maghiară, iar accentul românilor de aici este unul interesant și melodios. Oamenii în general sunt foarte calzi și pentru ei nu are nici o importanță din ce zonă vii.

Timp de aproape un an, de când m-am mutat aici am reușit să descopăr tare multe locuri (și încă mai urmează). Adevărul e că orașul nu este foarte mare și ar fi câteva atracții. Dar și mai frumoase sunt împrejurimile. Asta e partea bună să stai în Cluj – ai unde să mergi în week-end și sunt tare multe de văzut, câteva locuri ar fi:

  • Cheile Turzii, Salina Turda;
  • Sighișoara – orașul medieval, Sibiu, Oradea;
  • Cetatea Devei, Castelul Corvinilor – pentru cei pasionați de istorie;
  • Transfăgărașan, Transalpina – pentru cei care vor să facă o escapadă în natură;
  • Arieșeni – acolo unde sunt multe obiective turistice: de la peșteri și muzee și până la cascade și pârtii – dar despre locurile din împrejurimi în următorul articol.

Ei bine, să începem cu câteva dintre locurile pe care le puteți vizita la Cluj-Napoca. Apropo, după ce am scris acest articol mi-am dat seama că am foarte puține imagini din Cluj (mereu se întâmplă așa, te gândești că ai timp să faci poze), așa că zilele trecute mi-am luat telefonul (încă nu am un aparat foto) și am ”colindat” Clujul ca un turist, până mi s-a descărcat complet bateria de la telefon.

Așadar:

Iulius Parc – vedere de la terasa din Iulius Mall

Iulius Parc sau i se mai spune Parcul Gheorgheni – situat chiar lângă Iulius Mall este o zonă potrivită pentru relaxare. Ai putea să savurezi o limonadă sau să mănânci un langoș stând chiar pe gazonul din parc (care e îngrijit și curat). În parc este și un lac ce îți bucură ochii – toată lumea care vine la mall sau muncește în apropiere își face puțin timp să treacă prin parc – unde sunt plasate și niște boxe pentru a asculta muzică relaxantă. În acest parc se desfășoară diverse evenimente, iar în 2019 tot aici a fost și cea de-a treia ediție a Cluj Craft Beer Festival – eveniment dedicat berii artizanale și fabricilor independente din România.

Parcul Central Cluj ”Simion Bărnuțiu” – un parc cu o lungime de 900 m și cu o istorie ce începe în anul 1837. Te poți relaxa în preajma havuzului, pe o bancă sau lângă lacul parcului – unde ai și opțiunea să te plimbi cu o barcă (uneori ai ocazia să vezi și lebede plimbându-se pe lac). Tot lângă lac e și restaurantul-terasă Chios, iar în apropiere se găsește și Casino-ul Centrul de Cultură Urbană Cluj – un monument istoric construit la finalul secolului XIX – astăzi fiind un loc pentru diverse evenimente culturale din Cluj.

Apropo, găsiți parcul între străzile Independenței și strada Cardinal Iuliu Hossu, acesta fiind delimitat de Cluj Arena – la Vest, de Teatrul Maghiar de Stat – la Est, de râul Someșul Mic – la Nord.

Parcul Cetățuia – un parc care se află în vârful unui deal cu același nume și de unde poți admira întregul oraș (având o panoramă splendidă). Cândva a fost o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, ideea aparținându-i arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Astăzi parcul este unul dintre cele mai vizitate locuri din Cluj – fiind un obiectiv turistic foarte atractiv pentru priveliștea de care ai parte odată ajuns sus pe deal.

Piața Unirii – un obiectiv turistic și un simbol al orașului. Tot acolo găsești Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail și Monumentul lui Matia Corvin – unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei (cunoscut ca și Mateiaș). Capătul vestic al străzii Iuliu Maniu impresionează prin două clădiri care sunt absolut simetrice, ca în oglindă – de aceea i se mai spune și Strada în Oglindă din Cluj – fiind un monument istoric și arhitectural unic din Transilvania (proiectul clădirilor a fost realizat de către arhitectul Ignac Alpári în anul 1897, construcția începând cu un an mai târziu) – momentan una dintre clădiri e în renovare, de aceea nu am putut prinde în imagine clădiriile în întregime.

Piața Muzeului – cea mai veche piață din Cluj, numită în trecut Piața Mică. Astăzi e o zonă pietonală mereu populată și animată. Este un punct de atracție pentru toți cei care vor să se relexeze la una dintre numeroasele terase și să admire monumentele istorice, cum ar fi Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina sau Palatul Mikes (construit în secolul al XVIII-lea, după modelul Palatului Bánffy din Cluj – cu același nume este și castelul din Bonțida).

Tot în Piața Muzeului se găsește și Casa Memorială ”Regele Matei Corvin” – locul de naștere al marelui principe al Transilvaniei și regele Ungariei. Casa a fost utilizată ca și spital, ulterior a funcționat ca și muzeu, după al doilea război mondial s-a transformat în colegiu, iar astăzi este un bloc universitar – Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În apropiere de Casa Matia se mai află Casa Tipografului/Casa Heltai și Casa Tauffer – astăzi cafenea exclusiv de jazz si blues.

Casa Memorială Matei Corvin

Piața Mihai Viteazul – cândva în acest loc era un târg, iar astăzi este unul dintre locurile de referință ale orașului, numele venind de la statuia lui Mihai Viteazul – primul Domnitor care a unit provinciile istorice ce formează azi România.

Canalul Morii – cu o lungime de 7,2 km a fost construit inițial (în secolul XVI) pentru a păstra curățenia în oraș (pe atunci vechiul oraș roman Napoca), iar astăzi reprezintă un posibil loc de agrement (str. Andrei Șaguna fiind amenajată ca stradă pietonală, având și un aer boem). Mie una această zonă îmi amintește parcă de Veneția (văzută doar pe net deocamdată). Voi găsiți vreo asemănare?

Grădina Botanică Alexandru Borza – pe care cel mai bine e să o vizitați în sezonul mai cald – de exemplu la sfârșitul primăverii (zic asta pentru că noi am văzut-o toamna). Dar dacă cumva vă aflați la Cluj în perioada rece a anului, ați putea vizita cel puțin Muzeul Botanic din incinta Grădinii Botanice. Veți admira lumea vegetală din plin!

Alte atracții ale Clujului ar mai fi: Parcul Rozelor, Plaja Grigorescu, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca (spațioasă și multifuncțională, unde se organizează diverse evenimente), Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, de ce nu Complexul Sportiv Gheorgheni – cel mai modern complex sportiv din Cluj – acesta dispune de mai multe tipuri de teren, astfel puteți fie să faceți sport (de la exerciții fizice, alergat – fiind dotat și cu o pistă specială în acest sens – și până la fotbal) fie pur și simplu să vă plimbați.

Cu siguranță dacă sunteți în Cluj sau planificați să veniți ați dori să gustați și deliciile din zonă. Ei bine sunt câteva localuri, unde veți putea savura bucate tradiționale extrem de gustoase.

Euphoria Biergarten – a fost primul local unde am mers să mâncăm prima dată când am vizitat Clujul. Ne-a plăcut, mâncarea este delicioasă, iar personalul amabil, în plus terasa e tare faină – e tot ce ai nevoie pentru a începe ziua frumos sau a te relaxa la cină.

Vărzărie – e un local foarte simplu, aparent pare o cantină (poate nu o să vă placă la prima vedere felul în care arată) însă mâncarea este foarte bună și deservirea e ok. Puteți încerca acolo Varza a La Cluj (un adevărat deliciu).

Roata – un restaurant cu o atmosferă relaxantă, mâncare tradițională tare bună – meniurile sunt pentru adevărații gurmanzi.

Casa Dacilor (Hanul Dacilor) – nu doar mâncarea e tradițională, dar și atmosfera (restaurantul se găsește chiar lângă Iulius Mall – una dintre intrările în restaurant fiind chiar prin mall).

Maimuța Plângătoare – un restaurant select, cu o istorie captivantă. Chelneri foarte amabili, mâncare bunicică.

Samsara Food House – cunoscut prin meniurile vegetariene, vegane și raw vegane.

La nu Știu Cine – situat în Piața Muzeului. Aici găsiți cele mai bune clătite, pe care le puteți savura cu un ceai bun sau o cafea minunată. Dacă ar fi avut și terasă ar fi fost perfect (poți lua clătitele și la pachet).

Dacă sunteți în căutare de un local doar pentru atmosferă (și nu pentru mâncare), dacă vreți doar să savurați o cafea dimineața + un peisaj minunat sau să vă relaxați seara cu prietenii la o bere – atunci mergeți la Bricks (noi nu am rămas foarte încântați de meniu, dar peisajul de acolo e drăguț) sau la Casa Boema – unde e mereu aglomerat, dar atmosfera e faină (asta dacă mergeți doar pentru atmosferă).

Deocamdată cam atât despre Cluj. Aș menționa doar că cel mai bine e să vizitați orașul (și nu doar Cluj-Napoca, ci oricare alt oraș) toamna sau primăvara (în zile mai răcoroase) – deoarece căldura te epuizează. Vara este ideală pentru mare și munte.

p.s. Dacă aveți anumite curiozități despre oraș, nu ezitați să lăsați un comentariu și vă răspund cu drag. Mai jos găsiți și o galerie cu imagini de prin Cluj-Napoca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și câteva imagini preluate de pe net:

Această prezentare necesită JavaScript.

3 gânduri despre „Ce să vizitezi și unde să mănânci gustos în Cluj-Napoca”

  1. La Hanul Dacilor am fost și noi. E tare faina atmosfera rustică de acolo și mâncarea e gustoasă. Deja mi s-a făcut dor de Cluj. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s